top of page

DİNLER EVLİLİĞE ÖNEM VERİR

  Evlilik nedir?

 Evlilik bir erkekle kadının hayat boyu beraber yaşamaları için yapmış oldukları akittir.
Evlilik tabii bir ihtiyaçtır. Çoğalma ve neslin sağlıklı açıdan devam etmesinin bir şartıdır. Tarihin bütün dönemlerinde evlilik kutsal bilinmiş ve önemsenmiştir. Toplumun inanç ve kültürüne göre de belirli esas ve şartları da oluşmuştur. Evlilik dinler tarafından da önemsenmiştir. Hem beşeri hem de ilahi dinlerde bazı farklılıklar olsa da evlilik bütün dinlerce teşvik edilmiştir.

 
 
Beşeri dinlerde evlilik.

 

1. Konfüçyüsçülük ve Taoizm: Çinin millî dinleri arasında yer alır. Evlilik nesli devam ettirme ve aile ocağını tüttürme anlayışı üzerine kurulan bir ittifaktır. Bu inanca göre insanın evlenmeden ölmesi büyük bir günah olarak görülür. Tek evlilik esastır. Zina haramdır. Evlenmede kadın tarafına belli hediyeler verilir.
2. Hinduizm: Evlilik kadın ile erkek arasında ölüme kadar süren bir bağdır. Evlilikte bakirelik esastır. Bakire olmayanların evlenmesi zordur. Meşru sebepler olmadıkça boşanma olmaz. Çok eşli evlilik normal kabul edilir. Zina ciddi bir suç kabul edilmekte ve boşanma sebebi sayılmaktadır.
3. Şintoizm: Aile toplumun bir birimidir ve evlilikle kurulur. Evlilik neslin devamı için şarttır. Evlilikler fiinto tapınaklarında rahipler gözetiminde yapılır. Zina yasaklanmıştır. Zina yoluyla boşananların yeniden evlenmesi yasaktır. İlahî Dinlerin Evliliğe Bakışı.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yahudilikte evlilik anlayışı nasıldır?

Evlilik aile hayatının en önemli olayıdır. Nikahla başlayan bir anlaşmadır. Tevrat’ta “….semereli olun, çoğalın ve yeryüzünü doldurun” “Ahd-i Atik, Tekvin 1/28) prensibine göre evlenme dinî ve millî bir görev kabul edilir. Evlenmek övülür. Bekarlık ise yerilir. Evlenme nikahla başlar. Yahudilikte evlilikte bekaret aranır. Bakire olmayanlar baba evine gönderilirler. (“Ahd-i Atik, Tesniye XX 11/13-23) Boşanma hakkı tamamen kocaya aittir. (Tesniye XXIV/1-4) Zina, aldatma yasaktır. Ailede sadakat ve samimiyet aranır. (Çıkış XX/14- Sayılar V/11-13) Yahudilikte nesli devam ettirmenin yolu meşru evliliktir.

 
 
Hristiyanlıkta evlilik anlayışı.

Hristiyanlıkta Tanrı’nın insanı bir kadınla bir erkekten yaratmış olması, evlenmenin ilk kaynağı kabul edilir. Hristiyanlıkta da iffeti korumanın ve nesli sürdürmenin yolu evlilikten geçmektedir. “Evlenen kadın kocasına, Rabb’ine tabi olduğu gibi tabii olacaktır. (Pavlusun Efesoslulara mektubu, V/22-23)

Pavlus’un düşüncelerinden hareketle bakirelik kutsal kabul edilir. Boşanma, zina sayılmakta ve kesin olarak yasaklanmaktadır. (Yeni Ahit Markos incili, X/6-12) Katolik kiliselerde zina dışında boşanmaya müsaade edilmez. Protestanlar da bu durum daha yumuşaktır. Günümüzde bu dinî kuralların dışına da çıkılmaktadır.

bottom of page