top of page

 

      AİLENİN KURULMASI VE KORUNMASI

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

    Evliliğe büyük önem veren dinimizin, ailenin kurulması ve korunması ile ilgili hassasiyeti ve tavsiyeleri bizler için yol göstericidir.

  Hz. Peygamber, bu konuyla ilgili ‘bir hadisinde, .Sizden her biri; şükreden bir kalp, zikreden bir dil ve ahreti konusunda kendisine yardım eden bir eş edinsin.” buyurarak evlenmenin gereğini belirtmiş ve insanların, huzur ve mutluluk, kazandıracak iyi bir eş seçmeleri gerektiğine dikkat çekmiştir.  Hz. Peygamber’in de eşlerin birbirine iyi davranmaları ve aile birliğini devam ettirmeleri hakkında çeşitli emir ve tavsiyeleri vardır, örneğin o bir hadisinde, “Allah katında en sevimsiz helal boşanmadır, ’’buyurmuştur.

  İslamiyet, toplumun temeli olan ailenin kurulmasına ve aile hayatının sağlıklı, huzurlu bir şekilde devamına önem verir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan bir ayette, “Sizden bekâr olanları, durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.”(6) buyrularak insanlar aile yuvası kurmaya yönlendirilir. Hz. Muhammed (s.a.v) de “İçinizden gücü yetenler evlensin. Zira iffeti, namusu korumanın en güzel yolu evlenmektir.”(7) buyurarak aynı konuda insanlara tavsiyede bulunur.

Kur’an’da ve hadislerde ailenin yıkılmasına, zarar görmesine neden olacak kötü davranışlardan kaçınılması istenir. Örneğin bir ayette Yüce Allah, “Zinaya yaklaşmayın çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur.”(8) buyurur.

Hz. Peygamber de bir hadisinde, “Allah katında en sevimsiz helal, boşanmadır.”(9) buyurur.

Başka bir hadisinde de “Evlenin, boşanmayın.”(10) diyerek insanları aile yuvalarını yıkmamaları konusunda uyarır.

                                           EVLENMENİN AMACI

   

    Her şeyin bir amacı olduğu gibi evlenmenin de bir amacı vardır. Evlenmenin amacı sadece erkekle kadının şehevî duygularını tatmin etmeleri değildir. Evlenmenin amacı: 

 1-Neslin Devamını Sağlamak :  Evliliğin asıl amacı budur. Nitekim Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerimde bu gerçeği şöyle ifade etmektedir: نِسَآؤُكُمْ حَرْثٌ لَّكُمْ…   “…Kadınlarınız sizin için bir tarladır…”

 Şehvet duygusu, neslin devamı için sadece bir araçtır. Nitekim  Peygamber Efendimiz (SAV) de :

“Evleniniz, çünkü ben sizin çokluğunuzla diğer ümmetlere karşı övüneceğim.” sözüyle bunu vurgulamış ve evlenmenin asıl amacının üreme olduğunu belirtmiştir.[9]

2- İffeti Korumak:

 Kadın-erkek arasındaki nikahsız ilişkiye dinimiz zina demiş, zinaya en ağır cezayı takdir ederek evlenmeye gücü yetmeyenlerin iffetlerini korumasını emrederek şöyle buyurmuştur:

وَلْيَسْتَعْفِفِ الَّذِينَ لَا يَجِدُونَ نِكَاحًا حَتَّى يُغْنِيَهُمْ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ

“Evlenmeye gücü yetmeyenler, Allah kendilerini lütfuyla zengin edinceye kadar iffetlerini korusunlar…”[10]

3- Huzura Ermek:

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

“Yine O'nun âyetlerindendir ki, sizin için nefislerinizden kendilerine ısınırsınız diye eşler yaratmış, aranıza bir sevgi ve merhamet koymuştur. Şüphesiz ki bunda düşünecek bir kavim için nice ibretler vardır.”[11]

EVLENMENİN HÜKMÜ

         İslamda evlenmenin hükmü sünnet-i müekkededir.

 Fakat şartlara göre bazan farz, bazan vâcip, hatta bazn da haram olabilir:

1. Evlenmediği takdirde zina suçunu işleyeceğini kesinlikle bilen, malı ve bedeni evlenmek için yeterli olan kimsenin evlenmesi farzdır

2. Evlenmediği zaman zinaya düşüp düşmeyeceği kesin olmayan kimsenin evlenmesi vaciptir.

3. Evlenmediği zaman zinaya düşmekten korkusu olmayan, normal insanın evlenmesi sünnet-i müekkededir.

4. Evlendiği takdirde karısına kötülük edeceğini, ona karşı kocalık görevlerini yapamayacağını kesinlikle bilen kimsenin evlenmesi ise haramdır.

İslam evlenip yuva kuracağımız eşi seçerken bazı hususlara dikkat etmemizi istemektedir. Zira eş, ailenin direğidir. “Yuvayı yapan dişi kuştur.” Yuvayı yapacak, çocukları eğitecek, yetiştirecek hayat arkadaşını seçerken dikkat edilmesi gereken hususları Hz.Peygamber (sav) şöyle açıklamıştır:

تنكح النساءُ لاربع لمالها ولجمالها ولحسبها ولدينها فظفر بذات الدين تربت يداك

“Kadın dört şey için nikâh edilir. Malı, soyu, güzelliği ve dini. Sen dindar olanını seç kimutlu ve huzurlu olasın.” [12]

Bunların içinde en az rağbet gören özellik bugün (maalesef) dindarlıktır. Hadis-i şerifte bu özellik en son olarak zikredilmiştir. Bunun hikmeti ise, halkın genellikle ilk üç özelliğe gösterdikleri rağbetin yersizliğine ve bunlardan vazgeçip, son özelliğe önem verilmesine işaret etmektir. Evlenilecek kadında aranan en önemli özellik kadının dindarlığı olmalıdır. Diğer özelliklere ise tâlî derecede yer verilmelidir.

Abdullah b. Amr radıyallahu anhtan rivayet edilen bir başka hadis-i şerifte Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem malın ve güzelliğin getirebileceği kötü sonuçlara dikkati çekerek, evlilikte dindarlık dışındaki bir tercihi açıkça yasaklamıştır.

“Sırf güzellikleri sebebiyle kadınlarla evlenmeyin. Çünkü güzelliklerinin onları (kibir ve gurur sebebiyle) alçaltacağından korkulur. Onlarla sırf mal ve mülkleri sebebiyle de evlenmeyin, zira mal ve mülkün onları azdıracağından korkulur. Fakat onlarla dindarlıklarından dolayı evlenin. Yemin olsun, burnu kesik, kulağı delik siyahî dindar bir köle (dindar olmayan hür kadınlardan) daha üstündür.”[13]

EVLİLİKTE EŞ SEÇİMİ

bottom of page